Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij je zo goed voelt na een avondje dansen? Sinds ik regelmatig dans, zit ik in ieder geval nog lekkerder in mijn vel. I feel good!

Het is natuurlijk algemeen bekend dat bewegen goed voor ons is. Maar waarom is het dan zo lastig om genoeg te bewegen? We hebben allerlei apps die ons daarbij helpen. Neem nou de stappenteller: het is best een uitdaging om aan voldoende stappen (zo’n 8000 á 10.000 per dag) te komen op een doordeweekse dag. Ik deed aan hardlopen, maar ik had best moeite om mij tot een rondje lopen te zetten. Ik stelde doelen om mij te motiveren: de Marikenloop met ieder jaar een betere tijd, een hardloopmaatje en af en toe een fancy hardloopoutfit. Het hielp een beetje.

Toen ik begon met dansen heb ik het hardlopen snel geskipt. Door dansen bleek ik makkelijk een groen vinkje op mijn stappenteller te krijgen. En eigenlijk heb ik altijd zin om te dansen!

Nu vind ik dat toch interessant, hoe kan dat? De wetenschap wijst op verschillende factoren die hierbij een rol spelen, waaronder de aanmaak van gelukshormonen. Door te dansen maak je namelijk verschillende hormonen aan, zoals dopamine, oxytocine (het knuffelhormoon), seratonine en endorfine. Geen wonder dat je je er meteen goed door gaat voelen!

Ook op de langere termijn, als je regelmatig danst ga je je beter voelen.  Neuropsycholoog Erik Scherder heeft hierover een documentaire gemaakt: Het dansende brein. Hij legt hierin uit wat er in het brein gebeurt als we dansen. Door de combinatie van muziek en dans maak je nieuwe verbindingen aan. “Zo breid je door te dansen letterlijk je hersencapaciteit uit.” Uit tests blijkt dat dansen meer doet voor jouw gezondheid dan gewoon bewegen, zowel op cognitief vlak, het reactievermogen als motorieke capaciteiten. Daarnaast heeft dansen en muziek een groter effect op het verminderen van depressie, het verbeteren van de stemming en het verminderen van eenzaamheid dan alleen bewegen.

Als je meer wilt weten zijn hieronder nog wat interessante linkjes:

Dance Psychologist : https://www.peterlovatt.com/

Eric Scherder: https://www.npostart.nl/het-dansende-brein/31-05-2021/POW_05039551

Greater Good Science Center: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/four_ways_dancing_makes_you_happier

Psychologie Magazine: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/10-redenen-om-vandaag-nog-te-dansen/

Rapport WHO: https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789289054553

No comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *