Salsa, een levendige en opwindende dansstijl, vindt zijn oorsprong in de cultureel rijke smeltkroes van Latijns-Amerika, voornamelijk in Cuba en Puerto Rico. Het ontstaan van salsa is een boeiende samensmelting van Spaanse, Afrikaanse en Caribische invloeden, die samen een explosieve dansvorm vormen die zowel passie als ritme belichaamt.

Wat salsa echt bijzonder maakt, is dat het wereldwijd wordt gedanst. Of je nu in een grote stad of een afgelegen dorp bent, je kunt overal ter wereld een salsa-feest vinden. Dit creëert een geweldige gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, ongeacht je achtergrond of nationaliteit. Salsa fungeert als een universele taal die mensen verbindt door middel van ritme en beweging.

Een ander prachtig aspect van salsa is dat het een dans is die je hele leven lang kunt blijven beoefenen. Of je nu een beginner bent of een ervaren danser, er zijn altijd nieuwe bewegingen om te leren, nieuwe stijlen om te verkennen en nieuwe mensen om mee te dansen. Salsa biedt niet alleen een fysieke uitlaatklep, maar ook een emotionele en sociale ervaring die diepe vreugde en voldoening kan brengen.

Kortom, salsa is niet alleen een dansstijl, maar ook een cultureel fenomeen dat mensen over de hele wereld verenigt in ritme, passie en plezier, of ze nu de voorkeur geven aan de LA-stijl, mambo, Cubaanse stijl of de opwindende ritmes van salsa on2.

Binnen de salsa-wereld zijn verschillende stijlen ontwikkeld, elk met hun eigen unieke kenmerken en geschiedenis. Bij Andanza geven we dansles voor beginnende dansers in LA-stijl.

Salsa on1 of Salsa LA-stijl, ontstaan in Los Angeles, wordt gekenmerkt door elegante figuren en snelle voetwerkcombinaties. Het wordt gedanst op de eerste tel van de muziek en is wijdverspreid over de wereld. Deze stijl is het meest gangbaar.

Mambo is een dansstijl en muziekgenre die zijn oorsprong vindt in Cuba. Het is nauw verwant aan de salsa en heeft invloeden van Afro-Cubaanse ritmes en jazz. Mambo werd populair in de jaren 1940 en 1950 en heeft een kenmerkende snelle en ritmische muziekstijl, vaak gekenmerkt door complexe percussie en blazersarrangementen. De bijbehorende dans is energiek en vaak synchroon met de muziek, waarbij dansers snelle voetbewegingen, draaien en ingewikkelde patronen uitvoeren. Mambo heeft in de loop der jaren verschillende varianten en invloeden gekend, en het heeft ook de basis gelegd voor de ontwikkeling van de moderne salsa.

Cubaanse salsa, ook wel bekend als “salsa Cubana” of “Cuban-style salsa,” is een populaire dansstijl die afkomstig is uit Cuba. Het is een sociale dans die wordt uitgevoerd met een partner en wordt gekenmerkt door vloeiende bewegingen, cirkelvormige draaibewegingen, en een sterke nadruk op interactie tussen de danspartners. Cubaanse salsa heeft een levendige en energieke stijl, waarbij dansers vaak dichter bij elkaar blijven dan bij andere salsa-stijlen. Het staat bekend om zijn speelsheid, ritme en improvisatie.Binnen de salsa-wereld zijn verschillende stijlen ontwikkeld, elk met hun eigen unieke kenmerken en geschiedenis. Salsa on1 of Salsa LA-stijl, ontstaan in Los Angeles, wordt gekenmerkt door elegante figuren en snelle voetwerkcombinaties. Het wordt gedanst op de eerste tel van de muziek en is wijdverspreid over de wereld. Deze stijl is het meest gangbaar. Mambo is een dansstijl en muziekgenre die zijn oorsprong vindt in Cuba. Het is nauw verwant aan de salsa en heeft invloeden van Afro-Cubaanse ritmes en jazz. Mambo werd populair in de jaren 1940 en 1950 en heeft een kenmerkende snelle en ritmische muziekstijl, vaak gekenmerkt door complexe percussie en blazersarrangementen. De bijbehorende dans is energiek en vaak synchroon met de muziek, waarbij dansers snelle voetbewegingen, draaien en ingewikkelde patronen uitvoeren. Mambo heeft in de loop der jaren verschillende varianten en invloeden gekend, en het heeft ook de basis gelegd voor de ontwikkeling van de moderne salsa.

Cubaanse salsa, ook wel bekend als “salsa Cubana” of “Cuban-style salsa,” is een populaire dansstijl die afkomstig is uit Cuba. Het is een sociale dans die wordt uitgevoerd met een partner en wordt gekenmerkt door vloeiende bewegingen, cirkelvormige draaibewegingen, en een sterke nadruk op interactie tussen de danspartners. Cubaanse salsa heeft een levendige en energieke stijl, waarbij dansers vaak dichter bij elkaar blijven dan bij andere salsa-stijlen. Het staat bekend om zijn speelsheid, ritme en improvisatie.

Salsa on2 is een dansstijl die wordt uitgevoerd op de 2e en 6e tel van de muziekmaat. In tegenstelling tot de meer gangbare Salsa on1-stijl, waarbij de dansers op de 1e en 5e tel dansen, verschuift Salsa on2 de timing. Deze stijl is ook bekend als de “New York Style” en legt de nadruk op de melodie en ritme van de muziek. Het brengt elementen van mambo en jazz samen en staat bekend om zijn dynamische footwork, partnerwerk en improvisatie.

Salsa on1 is de meest gedanste salsa stijl. Daarom zijn de lessen van Andanza on1!