Veel gestelde vragen

_

Frequently Asked

Questions

Vind hier alles wat je wilt weten over dansles, salsa en bachata.

Vraag het ons

  Wat is het verschil tussen Salsa en Bachata?

  Salsa is een levendige dansstijl met veel draaien en snelle voetbewegingen, terwijl Bachata een sensuele dans is met nadruk op houding en emotionele connectie. Lees meer op onze pagina over salsa en bachata.

  Moet ik danservaring hebben om te beginnen met Salsa of Bachata?

  Nee, beginners zijn van harte welkom! De danslessen bij Andanza zijn in eerste instantie vooral gericht op de beginnende salsa en bachata danser (van geen ervaring tot ongeveer een jaar ervaring). Onze socials en evenementen zijn interessant voor alle dansers: beginners en ervaren dansers.

  Moet ik speciale dansschoenen dragen?

  Hoewel niet verplicht, zijn dansschoenen aan te raden. Ze hebben vaak suède zolen die soepel draaien vergemakkelijken en bieden goede ondersteuning. In de zaal waarin de danslessen worden gegeven mogen geen buitenschoenen worden gedragen. Heb je geen dansschoenen, dan kun je op sokken dansen (mits schoon 🙂) of op sneakers die alleen binnen worden gedragen. Gebruik je sneakers, dan is het aan te raden om de onderkant met duct tape te beplakken. Dit draait niet alleen makkelijker, maar een goede draaizool zorgt ook voor minder belasting van de knieën.

  Welke kleding is het best voor een dansles?

  Draag vooral kleding waarin je lekker kunt bewegen en jij je fijn in voelt. Een strakke rok of spijkerbroek is niet zo handig. Sportieve kleding is fijn om in te dansen. Zorg er ook voor dat het schoon is. Van dansen krijg je het namelijk warm! Een deodorant meenemen is ook een aanrader.

  Kan ik van danspartner wisselen tijdens de les?

  Het wisselen van danspartners tijdens een salsa- of bachatales heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het bij het ontwikkelen van je leidings- en volgvaardigheden, omdat je met diverse dansstijlen en niveaus te maken krijgt. Dit bevordert je aanpassingsvermogen en maakt je een betere danser in het algemeen. Bovendien vergroot het wisselen van partners je danscomfort, omdat je leert om met verschillende lichaamstypes en dansstijlen om te gaan. Dit kan ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, aangezien je met diverse mensen in contact komt. Kortom, partnerwissels dragen bij aan een verrijkende danservaring.

  Moet ik een partner hebben om salsa en bachata te leren?

  Nee, je hebt geen partner nodig om te leren dansen. We proberen wel het aantal leiders en volgers gelijk te houden in de lessen. Daarom moedigen we aan om met een danspartner te komen. Lukt dit niet, dan proberen wij voor balans te zorgen. Tijdens de les kun je met verschillende mensen dansen.

  Wil je een abonnement afsluiten en heb je geen danspartner? Neem dan contact op. Er kan een wachtlijst zijn. 

  Is er een wachtlijst?

  We hanteren een wachtlijst voor degenen die zich aanmelden zonder danspartner, met het doel het aantal leiders en volgers in de les in balans te houden. We rouleren weliswaar in de les (wisselen van danspartner), maar als er bijvoorbeeld meer volgers zijn dan leiders, betekent dit dat een volger soms geen danspartner heeft totdat er weer gewisseld wordt. Dit willen we voorkomen. Het is immers erg vervelend als je met een partner komt dansen en je ziet hem of haar regelmatig alleen staan. 

  Als de balans onverhoopt toch verstoord is (bijvoorbeeld door ziekte), dan kunnen de docenten mee dansen. Over het algemeen kunnen docenten zowel leiden als volgen.

  Wat betekenen de termen 'leiden' en 'volgen'?

  'Leiden' is de rol van degene die bewegingen initieert en de partner door de dans leidt. 'Volgen' is de rol van degene die de bewegingen van de leider volgt. Van oudsher is de leider een man en de volger een vrouw. Trending op dit moment is het beheersen van beide rollen. Alle combinaties zijn dus mogelijk! Meestal kies je een voorkeursrol als beginnende danser. Zie hier een paar voorbeelden van artiesten waarbij de rollen op verschillende manieren zijn ingevuld:

  Een demo van Attaca & La Alamana/Marco & Sara:  https://www.youtube.com/watch?v=N_0UFZ3Axy

  Melonito op een social in Amsterdam: https://www.youtube.com/watch?v=DdWBYReQzhw

  De show van Magda y Valeria: https://www.youtube.com/watch?v=fBvDIqSHSp8

  Interessant? Lees ook over role rotation!

  Wat zijn 'socials'?

  Socials zijn informele dansbijeenkomsten waar je kunt oefenen, dansen en nieuwe mensen ontmoeten in een ontspannen sfeer. Andere termen zijn feestjes, fiestas, dansavonden.

  Hoe lang duurt het om de basis onder de knie te krijgen?

  Dit varieert afhankelijk van individuele inzet, talent en of je ervaring hebt met leiden en volgen. Sommige mensen voelen zich na enkele lessen zelfverzekerd genoeg om te dansen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben.

  Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met dansen?

  Je bent nooit te oud om te leren! Dansen kun je van jongs af aan doen. Als het even mee zit kun je je hele leven door dansen. Kijk maar naar dit stel: Celina en Filiberto!