Bachata is een levendige dans- en muziekstijl afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1960. De traditionele bachata wordt gekenmerkt door zijn eenvoudige gitaarbegeleiding en emotionele teksten die vaak gaan over liefde, verlies en het dagelijkse leven.

In de loop der jaren zijn er verschillende stijlen van bachata ontstaan om aan diverse smaken en voorkeuren te voldoen. Bachata romantica legt meer nadruk op liefdesverhalen en heeft vaak een zachter, romantischer geluid. Bachata moderna is de evolutie van de traditionele bachata die elementen van hiervan combineert met invloeden uit andere dansstijlen zoals salsa, tango, urban dance en hip hop. Het kenmerkt zich door vloeiende bewegingen, expressieve en sensuele houdingen, en meer complexe partnercombinaties. Deze dansstijl legt ook meer nadruk op techniek, connectie tussen danspartners en creatieve improvisatie, waardoor het een dynamische en aantrekkelijke stijl is voor dansliefhebbers wereldwijd. Bachata sensual legt de nadruk op connectie en expressie tussen de danspartners. De bewegingen zijn vloeiender en sensueler, met meer lichaamsisolaties en zachte heupbewegingen. Deze stijl wordt vaak gekenmerkt door het creëren van visuele en fysieke harmonie tussen de danspartners, wat resulteert in een intieme passievolle dans. Wil je zien hoe dat eruit ziet? Bekijk dit filmpje van de grondleggers van bachata sensual Korke en Judith.

Naast de nieuwe stijlen van bachata, heeft de dans community ook culturele trends omarmd die de danservaring verrijken. Een opvallende trend is “role switching,” waarbij danspartners tijdens het nummer van rol wisselen – dit betekent dat de normale “leider” van de dans tijdelijk de “volger” wordt en vice versa. Deze trend bevordert niet alleen een dieper begrip van de dans, maar ook een sterkere verbinding tussen danspartners. Het opent de deur naar nieuwe interpretaties van bewegingen en zorgt voor een creatieve en speelse twist binnen de bachata-gemeenschap.

Bachata heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen en wordt overal gedanst, van Latijns-Amerika tot Europa, Azië en Afrika. Er zijn talloze feesten en evenementen waar mensen samenkomen om bachata te dansen en te genieten van de muziek. Vaak worden tijdens deze evenementen ook andere dansstijlen zoals salsa en kizomba aangeboden, wat een diversiteit aan danservaringen creëert.

Bij Andanza richten we ons op Bachata Sensual en Bachata moderna.